Служебният кабинет Главчев проведе редовното си заседание.  Ето какви решения прие

...
Служебният кабинет Главчев проведе редовното си заседание.  Ето какви решения прие
Коментари Харесай

Кабинетът назначи Мария Нейкова за областен управител на област Бургас

Служебният кабинет " Главчев " организира постоянното си съвещание. 

 

Ето какви решения одобри Министерският съвет: 

Министерският съвет одобри стратегия за компенсиране на разноските за електрическа сила на учебни заведения, детски ясли и градини, читалища, църкви и други

Крайни консуматори на електрическа сила, измежду които детски градини, ясли, учебни заведения, читалища, храмове, спортни школи и други, изброени в § 3 от Преходните и заключителни разпореждания на Закона за държавния бюджет, ще бъдат обезщетени за енергийните си разноски за интервала 1 януари 2024 година - 30 юни 2024 година Това планува особено създадената за това стратегия, призната от Министерския съвет на днешното му съвещание. В момента тези клиенти купуват електрическата сила по борсови цени.

Приетата стратегия добавя към този момент подхванатите други краткотрайни ограничения на национално ниво за повишение на прозрачността и възстановяване на действието на енергийния пазар. Компенсацията ще се пресмята като разлика сред междинната цена на базов товар на пазар „ Ден напред “ на Българската самостоятелна енергийна борса за съответния месец и контролираната цена, одобрена от Комисията за енергийно и водно контролиране за настоящия ценови интервал. Компенсацията ще се дава посредством доставчиците, с които крайните клиенти имат подписан контракт за покупка на електрическа сила, като понижение на дължимата за заплащане сума по съответната фактура.

Необходимите финансови средства по програмата в размер на към 30 млн. лева са обезпечени от целевите вноски на задължените лица във фонд „ Сигурност на електроенергийната система ". Решението влиза в действие от 1 януари 2024 година и ще се ползва до 30 юни 2024 година, когато изтича актуалният регулаторен интервал. 

 

Людмила Петкова ще ръководи Националния съвет за предварителна защита и отбрана от домашното принуждение

 

Правителството дефинира заместител министър- ръководителя и министър на финансите Людмила Петкова за ръководител на Националния съвет за предварителна защита и отбрана от домашното принуждение.

Националният съвет е профилиран, непрекъснато настоящ, групов и съвещателен орган към Министерския съвет за реализиране на държавната политика за противопоставяне на домашното принуждение. Той координира, следи и прави оценка политиките и ограниченията, предприемани от ангажираните институции.

С цел наблягане на обществения ангажимент на страната към проблемите с домашното принуждение и за гарантиране на ефикасното взаимоотношение сред способените органи е планувано Националният съвет да бъде управителен от заместител министър-председател.

 

С друго решение на държавното управление вицепремиерът Людмила Петкова е избрана за ръководител на Националния съвет за съдействие по етническите и интеграционните въпроси към Министерския съвет.

Националният съвет за съдействие по етническите и интеграционните въпроси е координиращ и съвещателен орган, който подкрепя Министерския съвет в създаването и провеждането на държавната политика по етническите и интеграционните въпроси, на основата на съдействие сред държавните органи и сдруженията на български жители, принадлежащи към етнически малцинства, и други юридически лица с нестопанска цел, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, които работят в региона на междуетническите връзки и отбраната правата на индивида.

Вицепремиерът Петкова е избрана също за ръководител на Централната комисия за битка против противообществените прояви на малолетните и малолетните към Министерски съвет, за ръководител на Националната комисия за битка с трафика на хора към Министерски съвет, както и за ръководител на Съвета за развиване на гражданското общество.

 

Одобрени са 22 национални стратегии в образованието, две са нови

Двадесет и две национални стратегии с общ бюджет от 230 963 400 лева за развиване на образованието утвърди държавното управление. Две от тях са нови - „ Безопасност на придвижването по пътищата “ и „ Без експанзия за сигурна просветителна среда “.

 

Първата е на стойност 4 300 000 лева и има за цел образуване и развиване на компетентности за отговорно държание на децата и учениците, свързани с сигурността на придвижването по пътищата (БДП). Това ще става посредством поддръжка на образованието по БДП, създаване на площадки за неговото осъществяване, потребление на интерактивно приложение за пътна сигурност, както и обезпечаване на транспортни средства за транспорт на деца и възпитаници в наложителна предучилищна и учебна възраст. Предвижда се и опция в схемите за транспорт да бъдат включени и електрически рейсове.

 

Новата национална стратегия (НП) за предварителна защита на експанзията и издевателството за предварителна защита на експанзията и издевателството е с бюджет от 500 000 лева и е продължение на дейностите, изпълнявани предходната година по модул „ Училище без експанзия за сигурна учебна среда “ на Национален парк „ Подкрепа за личностно развиване на децата и учениците “. Мерките, ориентирани към основаването на сигурна просветителна среда без експанзия, ще обзет по- огромен брой учебни заведения и ще включват и детските градини.

 

В националната стратегия за осъществяване на национално стандартизирано външно оценяване са включени действия, свързани с подготовка за присъединяване на учебните заведения в интернационалното проучване PISA 2025. Сред тях са правенето на примерни тематики по, рамката на проучването и основаване на банка от задания в региона на естествените науки за подготовка на учениците.

 

Подобряването на компетентностите на учениците, учителите и управителните екипи във връзка с киберсигурността и безвредно потребление на интернет е нов миг в програмата за обезпечаване на осведомителни и информационни технологии в системата на предучилищното и учебното обучение. По нея е планувано също обезпечаването на устройства за четене за възпитаници с дислексия, дисграфия и дискалкулия.

 

В Национален парк „ Осигуряване на модерна, сигурна и налична просветителна среда “ ще бъдат включени действия за кариерно насочване и консултиране на центровете за поддръжка за личностно развиване и учебните заведения, съоръжение и даване на консумативи и материали, спомагащи кариерното насочване, и основаване на осведомителни и методически запаси за кариерното насочване и консултиране.

Национална стратегия „ Иновации в деяние “ тази година е с акцент върху учебни заведения, въвели нови образователни предмети и интердисциплинарни модули.

 

Нов модули има в стратегиите „ България - просветителни направления “, „ Професионално обучение и образование “ и „ Профилактика и рехабилитация на педагогическите експерти “. В дейностите по първата ще се включат българските неделни учебни заведения в чужбина, подпомагани от МОН и българските държавни учебни заведения в чужбина, по втората представянето на достиженията на учениците в надпревари по специалности, а по третата – превъзмогването на професионалния продължителен стрес на педагогическите експерти.

 

Приет е отчет за осъществяването към 31 март на ограниченията, произлизащи от участието ни в Европейски Съюз по Плана за деяние за 2024 година

С Решение на Министерския съвет беше признат отчет за осъществяването на Плана за деяние за 2024 година с ограниченията, произлизащи от участието на Република България в Европейския съюз, към 31 март 2024 година.

 

От общо 93 ограничения със период за осъществяване до 31 март, са изпълнени 38. Неизпълнените ограничения са 55. Процентът неизпълнени в период ограничения е 59,1%. Високият % неизпълнени в период ограничения се дължи на тези от тях, които не са изпълнени в период през 2023 година и са трансферирани от Плана за 2023 година със период за осъществяване до 31 януари 2024 година

 

В проекта за деяние за 2024 година към 31 март са включени 39 ограничения, свързани със стартирали процедури за нарушаване по член 258 и член 260 от Договора за действието на Европейския съюз. С осъществяването на тези ограничения България ще в профил позволените нарушавания на правото на Европейския съюз, установени от Европейската комисия в границите на 39 процедури.

 

В Приложение № 2 към отчета са посочени 13 невъведени наставления на Европейския съюз в региона на вътрешния пазар със период за въвеждане до края на месец май 2024 година, които ще бъдат включени в идното така наречен Табло на вътрешния пазар и конкурентоспособността (Single Market and Competitiveness Scoreboard).

През 2024 година ще продължи реализирането на засилен настоящ мониторинг върху осъществяването на ограниченията, произлизащи от участието на Република България в Европейски Съюз в Плана за деяние за 2024 година в границите на координационния механизъм по въпросите на Европейски Съюз.

 

Одобрени са над 324 млн. лева за финансови разноски за 2024 година на първостепенни разпоредители с бюджет и на бюджетите на общините

 

Със свое разпореждане държавното управление утвърди средства в размер на 324 702 219 лева по бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет и по бюджетите на общините за 2024 година. Осигуреният финансов запас е за обезпечаването на идни заплащания до края на м. април по подписани контракти за осъществяване на Инвестиционната стратегия за национални планове, както и за евентуални заплащания до края на месеца по завършили към този момент публични поръчки, по които следва сключването на контракт и заплащане.

Необходимите средства ще се обезпечат за сметка на финансовите разноски по централния бюджет за тази година.

Със Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 година финансовите разноски на първостепенните разпоредители с бюджет за интервала 2024-2026 година са изведени в самостоятелен запас в централния бюджет. Приоритетните планове са по Инвестиционната стратегия за национални планове с планиран проект на разноските за 2024 година. Предложеният метод дава опция за плановете, които са с подготвеност за незабавна реализация, да получават навреме нужните средства от централния бюджет. Целта е реализиране на по-добро обмисляне и разходване на финансовите разноски, както и по-висока успеваемост и бистрота при осъществяването на капиталовите стратегии.

 

Одобрени са спомагателни разноски по бюджетите на девет министерства

Правителството утвърди спомагателни разноски по бюджетите на седем министерства за превъзмогване на диспропорции във възнагражденията в бюджетните организации, в това число за увеличение на възнагражденията на чиновниците в съответните системи.

 

По бюджета на Министерството на правораздаването утвърденото спомагателни финансиране е в размер на общо 10 795 208 лв..

 

По бюджета на Министерството на стопанската система и промишлеността са утвърдени средства в размер на 5 087 948 лева

 

Одобрените спомагателни разноски по бюджета на Министерството на електронното ръководство са в размер на 1 590 683 лв..

 

Общо 6 771 093 лева са утвърдените спомагателни разноски по бюджета на Министерство на околната среда и водите.

 

По бюджета на Министерството на труда и обществената политика са утвърдени спомагателни разноски в размер на 23 989 041 лева

 

Допълнителните средства по бюджета на Министерството на младежта и спорта са в размер на 607 830 лева

 

По бюджета на Министерството на културата са утвърдени спомагателни разноски в размер на 717 750 лева

 

Допълнителни разноски в размер на 23 747 994 лева са утвърдени по бюджета на Министерството на земеделието и храните, а 4 985 657 лева – по бюджета на Държавен фонд „ Земеделие “.

 

По бюджета на Министерството на външните работи са утвърдени спомагателни средства в размер на 4 945 224 лева

 

Средствата се обезпечават за сметка на плануваните разноски по централния бюджет за 2024 година за осъществяване на политики от Закона за държавния бюджет на Република България.

 

Кабинетът утвърди българската позиция за присъединяване в неофициалното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по претовареност, обществена политика, опазване на здравето и потребителски въпроси, част „ Здравеопазване “

 

Министерският съвет утвърди позицията на България и мандата за нейното показване в неофициално съвещание на Съвета на Европейския съюз по претовареност, обществена политика, опазване на здравето и потребителски въпроси (част „ Здравеопазване “) /EPSCO/, което ще се организира на 23-24 април в гр. Брюксел, Кралство Белгия.

 

Съгласно публикувания дневен ред министрите ще проведат продан на отзиви по 3 тематики: „ Здравна работна мощ “, „ Гарантиране на доставките на лекарствени артикули “ и „ Европейския проект за битка с рака: акцент върху първичните профилактични грижи “.

 

По първата тематика, България ще съобщи, че привличането на медицински експерти в избран район или стимулирането на дефицитни специалности са основни задания на национално равнище, които могат да бъдат подкрепени от Европейски Съюз. Предвидени са и ограничения в Националния проект за възобновяване и резистентност на България. Ефективен вид на равнище Европейски Съюз би било използването на европейска тактика, която поддържа продан на опит и положителни практики, обезпечава възможсти за в допълнение развиване на медицинските експерти.

За гарантиране на доставките на лекарствени артикули България смята, че страните членки следва да запазят автономност във връзка с ценообразуването на медикаменти, като възможното съдействие на равнище Европейски Съюз в тази сфера следва да бъде на доброволна основа, без обвързването в наложителна рамка или предефиниране на количества.

По тематиката за първичните профилактични грижи, страната ни ще осведоми за осъществяването на Националната стратегия за предварителна защита на хроничните незаразни заболявания 2021-2025 година и подхванатите ограничения в националната бюджетна политика за извънболничната помощ.

 

Одобрени са резултатите от присъединяване на България в взаимно съвещание на Съвета на Европейски Съюз по стопански и финансови въпроси и Съвета на Европейски Съюз по претовареност и обществена политика

 

Правителството утвърди резултатите от присъединяване на България в взаимното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по стопански и финансови въпроси (ЕКОФИН) и на Съвета на Европейски Съюз по претовареност и обществена политика (ЕПСКО), което се организира на 12 март 2024 година в Брюксел.

Министрите на финансите и министрите по заетостта и обществената политика на страните членки разискаха позитивните резултати от обществените промени и вложения върху икономическия напредък и фискалната резистентност. Те споделиха и съответни образци за скорошни промени в региона на заетостта и обществени промени, които са съдействали за по-висок капацитет за напредък.

 

По време на форума бяха дискутирани и опциите за възстановяване на съдействието сред форматите на Съветите ЕКОФИН и ЕПСКО в подтекста на Европейския учебен срок.

 

Одобрен е отчетът с резултатите от преведеното през февруари съвещание на Съвет „ Общи въпроси “

 

Министерският съвет утвърди отчета с резултатите от съвещанието на Съвет „ Общи въпроси “ (СОВ), което се организира на 19 февруари 2024 година в Брюксел. България бе показана от заместник-министъра на външните работи, госпожа Елена Шекерлетова.

 

Дневния ред включваше подготовка на съвещанието на Европейския съвет на 21-22 март 2024 година, посредством продан на отзиви по плана на изводи, показване на обновена пътна карта за Европейския учебен срок за 2024 година и работен обяд по Бъдещето на Европа.

Министрите разискаха плана на изводи за идната постоянна мартенска среща на водачите по тематиките: Украйна; сигурност и отбрана; Близък изток; Разширяване; Външни отношения; Миграция и Селско стопанство.

 

Председателството показа обновена пътна карта за европейския учебен срок за 2024 година, в която се обрисуват главните стъпки от цикъла на европейския учебен срок за 2024 година

 

В рамките на съвещанието министрите организираха стратегическа полемика по Бъдещето на Европа, като обмениха отзиви по отношение на вътрешните промени на Европейски Съюз и усъвършенстване на методите на работа на Съюза.

 

Одобрени са резултатите от неофициалното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по земеделие и риболовство, част „ Рибарство “

 

Министерският съвет утвърди резултатите от неофициалното съвещание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и риболовство, част „ Рибарство “, извършено на 24-25 март 2024 година в гр. Брюж, Кралство Белгия. Темата на съвещанието беше „ Бъдещето на рибарството и аквакултурите в Европейския съюз “.

 

Държавите членки подчертаваха върху това, че следва да се подхващат нужните ограничения, с чиято помощ секторите на рибарството и аквакултурите да могат да се развиват стабилно и да се оправят с външния напън и вътрешните провокации, пред които са изправени. Бъдещият енергиен преход би трябвало да бъде в баланс с икономическите и обществени последствия за бранша. Множество делегации означиха приноса на рибарството и аквакултурите за гарантиране на продоволствената сигурност на Съюза.

 

Като водещи цели в бъдещото развиване на бранша се обрисуваха намаляването на административната тежест, потребността от съответно финансиране, както и усилване на координацията сред комерсиалната политика на Европейски Съюз и Общата политика в региона на рибарството, гарантираща равнопоставеност и, че вносът от трети страни дава отговор на строгите стандарти за произвеждане в Съюза.

 

Беше изтъкната значимата роля на дигитализирането на контрола на риболовните действия в процеса на промяна в един резистентен, съвременен, новаторски и конкурентноспособен бранш.

 

Правителството утвърди резултатите от постоянното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по земеделие и риболовство

 

Министерският съвет утвърди резултатите и взетите решения на постоянното съвещание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и риболовство, извършено на 26 март 2024 година в гр. Брюксел, Кралство Белгия.

В региона на земеделието, Съветът на Европейския съюз организира закрита полемика по отношение на бързите и структурни отговори на Съюза на актуалната спешна обстановка в селскостопанския бранш, въз основа на насоките от Европейския съвет на 21- 22 март 2024 година Делегациите приветстваха неотдавнашните начинания и оферти, направени от Комисията, и даде спомагателни политически насоки по отношение на идващите стъпки, които би трябвало да бъдат подхванати във връзка с: общия пакет от ограничения за опростяване, препоръчан от Комисията за понижаване на административната тежест за земеделските производители и предложенията на Европейската комисия за подсилване на позицията на земеделските производители във веригата за доставка на храни. Съветът също по този начин акцентира смисъла на гарантирането на заслужено заплащане за фермерите и на увеличението на прозрачността във веригата за доставка на храни. Министрите препотвърдиха политическата си воля да отговорят на основателните опасения, изразени от земеделските производители, и да продължат в бъдеще да дебатират по тази тематика.

 

Министрите организираха закрит спор по отношение на настоящата обстановка на селскостопанските пазари, по-специално в резултат на нашествието в Украйна. Въпреки удобното развиване на индустриалните разноски през последните няколко месеца, с намаляващите цени на торовете, силата и храната за животни, индустриалните разноски остават високи, до момента в който изкупните цени се намалиха. Други фактори, влошаващи обстановката на селскостопанските пазари, включват високи лихвени проценти и инфлационен напън, неподходящи метеорологични феномени, високи разноски за труд и въздействието на войните в Украйна и Близкия изток, които основават разстройства на районните селскостопански пазари и оказват напън върху интернационалната търговия със артикули. Сред най-засегнатите са секторите на зърнените култури, месото и виното. Комисията заключи, че като цяло се следи едно по-стабилно състояние на пазарите спрямо последните години, макар разтърсванията и митингите. Европейската комисия ще продължи деликатно да следи обстановката и ще работи за подобряването й.

 

Изменя се Класификаторът на длъжностите на военнослужещите в МО

Министерският съвет одобри Постановление за изменение и допълнение на Класификатора на длъжностите на военнослужещите в Министерството на защитата, структурите на директно послушание на министъра на защитата и Българската войска.

 

С сегашния план на Постановление се оферират промени по отношение на приемането на ново въоръжение от Военновъздушните и Военноморските сили (самолети, F-16 Block 70 и Многофункционален модулен патрулен кораб), които обуславят метаморфоза на съществуващите структурни звена и въвеждане на нови длъжности за обезпечаване, обслужване и експлоатиране на новопридобитата техника.

Въвеждат се нови длъжности и се променят длъжности, нужни за окомплектоване на реорганизиращи се военни формирования от състава Военновъздушните и Военноморските сили през 2024 година, според Плана за развиване на въоръжените сили на Република България до 2026 година

Измененията ще влязат в действие от 01.07.2024 година

 

Удължава се с 5 година срокът, в който е предоставено на „ Български пощи “ ЕАД да прави универсалната пощенска услуга

Удължава се с 5 години срокът, в който е предоставено на „ Български пощи “ ЕАД да прави универсалната пощенска услуга. Това е планувано в план за промени на Закона за пощенските услуги. Законопроектът е в осъществяване на проекта за преструктуриране на сдружението. Извършването на универсалната пощенска услуга е предоставено на „ Български пощи “ ЕАД през 2010 година за период от 15 година С плануваните промени се извършва условието на Европейската комисия, страната да подсигурява, че „ Български пощи “ ЕАД ще дават услугата от общ стопански интерес за целия период на деяние на Плана за излекуване.

 

Универсалната пощенска услуга подсигурява качествено обслужване за всички консуматори на налични цени, без значение дали живеят в централни или в труднодостъпни региони.

Размерът на предплатените средства за отплата на „ Български пощи “ за даване на универсалната пощенска услуга ще е еднакъв на утвърждения бюджет за съответната година. Проектът на закон планува сдружението да има правото да получава цялостния размер на компенсацията.

 

Изменя се правилникът за използване на Закона за защитата и въоръжените сили

 

Правителството утвърди Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Правилника за използване на Закона за защитата и въоръжените сили на Република България, признат с Постановление на Министерски съвет № 46 от 2010 година

В Правилника за използване на Закона за защитата и въоръжените сили на Република България (чл. 111) се регламентира правото на офицери с военно звание „ подполковник “/„ капитан II сан “ и по-високо да аплайват за образование във военни учебни заведения, академии и колежи в чужбина по специалности/програми, съответстващи на специалността „ Стратегическо управление на защитата и въоръжените сили “.

 

Одобрен е контракт в областта на защитата

 

Министерският съвет на Република България утвърди контракт за Изменение и допълнение № 2 на интернационален контракт (LOA) BU-D-SAB „ Самолети F-16 Block 70 и обвързвана с тях поддръжка “ (F-16 Block 70 aircraft and associated support) no програмата на Съединени американски щати за задгранични военни продажби (Foreign Military Sales-FMS), който не усилва цената на подписания през 2019 год. интернационален контракт BU-D-SAB LOA „ Самолети F-16 Block 70 и обвързвана с тях поддръжка “. С решението се предлага на Народното събрание на съображение член 85, ал.1, т.4 от Конституцията на Република България да ратифицира със закон този контракт.

След влизане в действие по изискванията на Закона за интернационалните контракти на България, Изменение и допълнение № 2 на LOA BU-D-SAB ще даде опция за усъвършенстване на осъществяването на подписания контракт за доставка на самолети F-16 Block 70 от страна на Съединени американски щати без увеличение на финансовите отговорности за българската страна.

 

Мария Нейкова е назначена за регионален шеф на област Бургас

Правителството одобри решение, с което от длъжността регионален шеф на област Бургас е освободен Пламен Янев. На поста е назначена Мария Нейкова.

 

Мария Нейкова е правист по обучение. Притежава богат управнически и административен опит. Два пъти е била регионален шеф на област Бургас – в интервала от май 2021 година до януари 2022г. и от август 2022 година до юли 2023 година Била е също регионален шеф и на област Стара Загора от 2001 година до 2009 година Към момента е декан на Центъра по юридически науки в Бургаския свободен университет.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР